Jdi na obsah Jdi na menu
 


3. kontrolní slohová práce: Popis pohádkové postavy - 6. ročník

31. 3. 2023

Trautenberk

(popis pohádkové postavy)

Tomáš Tylš (6. ročník)

            Jako pohádkovou postavu jssme si vybral Trautenberka. Je z příběhu Krkonošské pohádky. Žije blízko našich hor Krkonoš.

Je mu okolo šedesáti let. Měří do 180 centimetrů. Odjakživa jeho tvář vypadá baculatěji. Většinou nosí zelený lovecký klobouk, který sedí na jeho hlavě. Jeho oblečení je zelené. Na nohách nosí nasazené hnědé gumáky do lesa. Na lov s sebou nosí brokovnici. Silné nohy schovávají zelené kalhoty. Na klobouku se mu krásně pyšní sojčí pírko a štětinka od prasete. Kabát má zelenohnědý.

Má statek a je lakomý. Svůj les neudržuje. Škodná je tam jako doma. Blízko se stříbrně třpytí potůček, kde plavou pstruzi. Někde neznámo kde se nachází tůň. Tam jsou kapři, plotice a tloušti. Jídlo Trautenberk miluje a peníze také. Mezi jeho špatné vlastnosti patří závist, lakota a vychytralost využívat danou situaci. Umí něco levného prodat draze. Avšak myslím si, že se jednou třeba změní k lepšímu. Pohodlí u něho doma žije. Liščí kožichy, kuní čepice, kančí kly a srnčí parohy svědčí o tom, že je myslivec. Sítě má také, pokud mu je myši nerozkousaly.

Měl by změnit své špatné vlastnosti.

 

Čert ze mlejna

(popis pohádkové bytosti)

Zuzana Fajfrová (6. ročník)

Postava, kterou jsem si vybrala, je čert ze mlejna.

Měří kolem 160 centimetrů. Jeho tělo je pokryto chlupy. Na hlavě má dva špičaté rohy a kudrnaté vlasy. Obličej je celý černý a špinavý. Oči jsou hnědé. Nos je malý, ale špičatý. Uši svým tvarem připomínají trojúhelník. Tělo je štíhlé. Na nohou má jako správný čert kopyta.

Rád chodí za svou kamarádkou čarodějnicí, ale nejradši sedává u rybníka a povídá si s vodníkem. Jednou do mlejna přišel jeden pán. Čert ho nesnášel, protože si myslel, že mu chce přebrat Elišku. Nakonec byli nejlepší kamarádi. Když šel jednou sbírat houby, nasbíral samé prašivky, protože ty jedlé se mu nelíbily.

Mám ho ráda, protože jeho chování je srandovní. Líbí se mi na něm, že vždycky je se vším rychle hotov. Mohl by se už konečně někdy umýt, i když nemá vodu rád. Neměl by se tak přejídat, pak si vodník stěžuje, že se mu vyblinkal do rybníka. Jinak ho mám ráda.