Jdi na obsah Jdi na menu
 


3. kontrolní slohová práce -9. ročník

3. 4. 2023

Práce hasiče

(úvaha)

Filip Čížek (9. ročník)

 

                Položte si otázku, co všechno musí hasič dělat? Každý si myslí, že jen hasí požáry, ale mají toho na práci mnohem víc. Zachraňují lidi, vyprošťují osoby z aut při autonehodách nebo odčerpávají vodu ze zatopených sklepů.

                Hasiči jsou nejvytíženější ze všech záchranářů. Ale proč jsou nejvytíženější?  Může za to lidská nedbalost. Například rodiče nechají hrát malé děti se sirkami a pak jedním malým škrtnutím je dům v plamenech. Nebo lidé nechávají zapnutý plynový sporák a pak se v té místnosti udělá malinká jiskřička a dům je v troskách.

                Ale někdy za to nemůžou lidé, ale příroda. Přírodě se poručit nedá. Má na svědomí třeba tsunami, povodně, vichřice, zemětřesení a jiné. Myslím si, že každý z nás by měl hasiče obdivovat, protože jejich práce je velmi nebezpečná a jen tak někdo by ji nedokázal dělat.

                A jak bych se v této situaci zachoval já? Asi většina lidí by začala panikařit a jen tak by nedokázali zachovat chladnou hlavu. Například já, když jsem měl zavolat záchrannou službu pro svého bratra, jsem najednou zapomněl číslo. Proto doporučuji mít číslo na hasiče uložené v telefonu.

                Obdivuji hasiče, jak dokáží vtrhnout do ohně pro někoho cizího a třeba i vědět, že se nemusíte vrátit. Nebo třeba u havárií. Kdyby se mi nepodařilo vyprostit člověka a on by kvůli mně zemřel, to bych asi neunesl. Myslím, že být hasičem nese velikou zodpovědnost a odvahu.

 

Práce hasiče

(úvaha)

Eliška Čermáková (9. ročník)

                Když se zeptáte malých kluků, co by chtěli dělat za práci, až budou velcí, většina z nich odpoví, že by se chtěli stát hasičem. Ale nechtějí to jenom kluci, je to sen i některých holek. Třeba můj. Já taky chtěla být hasič.

Chtěla jsem hasit oheň, odklízet popadané stromy na silnici a zachraňovat lidi při autonehodách. Také jsem chtěla být modelka, ale nebudu odbočovat od tématu. Můj sen, stát se hasičem, jsem si rozmyslela, až když jsem si uvědomila, jakému nebezpeční musí čelit. Jsem toho názoru, že hasič je velmi důležité povolání. Když se jím chcete stát, musíte vystudovat školu a zakončit ji závěrečnou maturitní zkouškou. Ale nemusí tomu být vždy tak. Například u nás na vesnici máme svaz dobrovolných hasičů. Jsou pro nás velmi důležití. Zachránili jak nás, tak i několik lidí z okolních vesnic.

                Já osobně bych hasičem být nemohla. A to proč? Protože jsem nemotorná, nemám sílu a všeho se bojím. Hasič musí být někdo silný, někdo, kdo má dobrou kondici a hlavně někdo, kdo je hodně statečný. Po zeptání se některých našich dobrovolných hasičů jsem došla k závěru, že největší strach mají, když jedou zachraňovat někoho blízkého nebo někoho, koho znají a také, když jedou zachraňovat s defibrilátorem.

Zrovna nedávno, když jsem jela od zubaře, zahlédli jsme s mamkou autonehodu. Přijeli k ní jako první hasiči. Rychle vytáhli zraněnou osobu z vozidla a já si tehdy uvědomila, jak jsou pro nás hasiči důležití. Tímto slohem bych chtěla všem hasičům poděkovat za to, co všechno pro nás dělají.