Jdi na obsah Jdi na menu
 


3. kontrolní slohová práce -7. ročník

3. 4. 2023

Moje prababička

(charakteristika)

Iva Trubelíková (7. ročník)

                Moje prababička se jmenuje Anna. Je velice aktivní osoba. Je jí 82 let, narodila se 20. června 1941 na Slovensku. Narozeniny máme ve stejný den i měsíc. Bydlí ve větší vesnici se svým synem, kterému je 53 let.

                Má bílošedé vlasy. Její oči modré jako nebe zvýrazňují její obličej a také se každý den pod jejím malým nosem objeví úsměv. Její styl oblékání je obyčejný, na doma nosí klasické triko, svetr a tepláky. Do města si vezme triko, mikinu a rifle. K vaření si vezme místo svetru svou oblíbenou modrou zástěru s bílými puntíky.

                K jejím vlastnostem patří dobré i špatné věci. Mezi ty dobré patří třeba to, že je na všechny milá, naopak ke špatným, že nechce s ničím pomoci. Třeba když jí chci pomoct s úklidem, řekne mi: „Ale tož, ty si sedni, udělám si to sama.“ K jejím zájmům patří hraní karet, vaření, někdy se ráda podívá na traktoriádu, která se tam pořádá čtyřikrát do roka. K lidem se chová dobře, ke zvířatům také.

                Obdivuji na ní to, že je tak aktivní a milý člověk a umí vařit a hrát karty. Ale kritizuji to, že s ničím nechce pomáhat. Mám ji velice ráda.

 

Můj bratr

(charakteristika)

Nataela Dvořáčková (7. ročník)

                Pro tento popis jsem si vybrala svého staršího bratra Martina, protože mám k němu hodně blízký vztah.

                Martinovi je dvacet jedna let. Na první pohled si můžeme všimnout jeho jasně modrých očí, vlasy má zbarvené do lískooříškové barvy. Měří okolo 188 centimetrů a je štíhlé postavy. Nejraději na sobě nosí koženou bundu, pohodlné volné triko, džíny a neustále má na hlavě svůj oblíbený černý kloubouk. Mezi jeho zájmy patří Anime, miluje komiksy a Marvelovky. Jednou z jeho oblíbených her je Dračí doupě, kterou hraje se svými přáteli a může trvat i několik týdnů, občas mi také pár příběhů povypráví. Obdivuje airsoft a také se mu věnuje v podobě dobrodružných, zážitkových a příběhových kempů. Je fanouškem hudebních kempů, hudebního festivalu Rock for People a hudební skupiny Skillet.

                Nedávno, asi před rokem, se od nás z domu odstěhoval do Chocně, do menšího bytu, ze kterého se však odstěhoval, a teď bydlí v jiném a lepším bytě. Martina mám hodně ráda a je fajn, že si s ním můžu porozumět, je milý, laskavý a ohleduplný. Jediné, co mi asi tak vadí, že si vždy stojí za svým názorem, protože se s ním někdy nedá vydržet hádat se o jedné a té samé věci, ale někdy to není tak hrozné a dá se to vydržet. Je pravda, že se s ním vídám míň, než když u nás bydlel, protože bylo více snadné ho vídat každý den a popovídat si kdykoliv jsem chtěla, ale prostě to tak je a musím se s tím smířit.

                Jako velký bratr mi vždy se vším pomůže a podpoří mě. Vždy je s ním legrace a máme úplně stejný vkus i humor, takže ho považuju za svého kamaráda, který mě nikdy nezklame, a to je na něm to nejlepší. Mám ho opravdu moc ráda a nic bych na něm neměnila.

 

Můj bratr

(charakteristika)

Tomáš Strassenský (7. ročník)

                Můj bratr se jmenuje Tobiáš. Je to hravý, bláznivý a vynalézavý prcek. V létě mu bude šest let, snad se tedy dostane do první třídy.

                Hned vás zaujmou jeho vlasy, v létě jsou krásně blonďaté světlé, naopak v zimě mu ztmavnou. Jeho oči jsou modré jako nebe. Postavu má krásně rovnou. Je to silák jako Pepek námořník. Rád doma poletuje bez ponožek, někdy dokonce i jako úplný naháč jako lidé na nuda plážích.

Vlaky jsou u něj v top pěti oblíbených věcích, doma si staví dráhy. Nemohli by u něj chybět dinosouři, auta, pistole a kreslení, to vše má moc rád. Je trošku rozmazlený. Chodí na SDH – sbor dobrovolných hasičů, moc ho to baví. Máme nintendo, na kterém tráví skoro polovinu svého času. Miluje přírodu a rád chodí sbírat houby.

K lidem je trochu nevychovaný, vůbec nezdraví, neděkuje, neprosí, vždycky mu to musíte aspoň třikrát připomenout.

Myslím si, že by nemusel být tak rozmazlený a vybíravý, pořád je to dítě, já vím, ale mohlo by se to omezit. Je s ním zábava, rád si s ním hraju, někdy to ale přežene. Je to můj bratr, takže ho mám rád a za nic na světě bych ho nevyměnil.